Homepage Tipr!
  contact | over Tipr | sitemap
Registreren
 

Zin in Zen

 


Zen is het werkelijk zijn waar je bent, zodat je kunt doen of laten wat de situatie van dit moment vergt. Maar dat is vaak niet zo makkelijk, want er is altijd zoveel wat je er juist van weerhoudt volledig in het moment te zijn. Zen betekent zoveel als alomvattende concentratie of meditatie en is onlosmakelijk verbonden met het zenboeddhisme, de geleding in het boeddhisme die de nadruk legt op meditatie en aandacht.

Zazen is het 'zitten in aandacht'.
 
"Maar wat ís zen?" vroeg de Amerikaanse filosofieprofessor, op studiebezoek bij een hedendaags Japans zenmeester. "Eerst even thee drinken," zei die tot zijn ongeduldige bezoeker en begon alvast diens kopje in te schenken. Hij bleef maar schenken, ook toen het kapje al overstroomde. De bezoeker keek onthutst toe want uit verhalen was hem bekend dat die zen-mensen erg gedisciplineerde, nette lui waren die nog geen druppel water lichtvaardig zouden verspillen: "Ziet u," zei de meester met allicht een fijn monkellachje, "met uw hoofd is het als met dit kopje. Het zit al helemaal vol. Met woorden, definities; met weten hoe de dingen horen en hoe ze zeker niet horen, met wat je wil en beslist niet wil. Met voorkeuren en afkeren, herinneringen, gestolde ervaringen. Als je wil weten wat zen is, moet je eerst je hoofd leegmaken. Pas dan zul je voor de eerste keer zien en weten."
 

Zen is dus 'Doen wat je doet'. Het is een wijze van in het leven staan.

Een leerling vroeg aan zijn Zen-meester: 'Spant u zich voortdurend in om de waarheid te beoefenen?'
De meester antwoordde: 'Jazeker.'
De leerling vroeg: 'Hoe doet u dat?'
De meester antwoordde: 'Als ik honger heb, eet ik en als ik moe ben, ga ik slapen.'
De leerling: 'Maar dat doet iedereen. Kan je dan van iedereen zeggen dat hij doet wat u doet?'
De meester: 'Nee!'
De leerling: 'Waarom niet?'
De meester antwoordde: 'Omdat anderen niet eten als ze eten, maar tijdens het eten aan allerlei dingen denken, waardoor hun aandacht verstoord wordt. Als ze slapen, slapen ze niet, maar dromen over duizend en één dingen. Daarom zijn ze niet zoals ik ben.'

Wanneer je hout hakt, hak dan hout.

 
Een oude Zenmeester en zijn leerling waren aan het wandelen in een uitgestrekt bos. De leerling vroeg zijn meester: "Meester, wat is de weg van Zen?"
De meester antwoordde: "Hoor je de vogels? Zie je de zon? Zie, ik verberg niets voor jou!" (bron: Hein Pragt)
 
WebsitesTop


contact & reacties | disclaimer | privacy

Print deze pagina